Подолання дистанції між владними структурами та суспільством через запровадження міжнародних стандартів інформування правоохоронцями про права людини

Подолання дистанції між владними структурами та суспільством через запровадження міжнародних стандартів інформування правоохоронцями про права людини

 З 18 січня по 31 березня в Харківській області триватиме експеримент з інформування свідків, потерпілих та затриманих про їхні права, який проводить Національна поліція України спільно з Українською фундацією правової допомоги, Офісом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства США в Україні. Експеримент полягає в інформуванні про права при першому ж контакті людини з правоохоронцями.

25.01 в Харкові відбулося відкриття експерименту, зокрема, в Харківському Палаці культури Національної поліції відбувся інструктаж керівництва відділів та відділень ГУНП та Управління поліції охорони в Харківській області, а також Управління патрульної поліції у м. Харків про порядок проведення експерименту щодо інформування затриманих, свідків та потерпілих про їх права.

Урочисте відкриття продовжилося за круглим столом у Харківській обласній державній адміністрації: зібралися представники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, обласної державної адміністрації, керівництво Головного Управління Національної поліції України в Харківській області, правозахисних організацій області, Експертного центру з прав людини, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники Ради адвокатів області та державної системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства США в Україні.

Відкриваючи засідання круглого столу, Голова обласної державної адміністрації Юлія Олександрівна Світлична відзначила, що експеримент направлений серед іншого на підвищення довіри населення до поліції. Продовжив її думку заступник Голови Національної поліції України Бушуєв Костянтин Володимирович, зокрема, він зауважив, що інформування про права з використанням друкованих пам’яток може стати не тільки інструментом підвищення правової обізнаності населення, але й комунікаційним місточком між правоохоронцями та громадою. Керівник програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов відмітив можливості подолати відчуженість між владою та суспільством завдяки налагодженню діалогу між сторонами, особливо враховуючи, що цей діалог ініційовано владною структурою. Керівник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт зробив наголос на тому, що інформування про права є дуже важливим елементом впровадження міжнародних стандартів в діяльність Нацполіції.

Примітно, що усі учасники говорили про важливість експерименту для налагодження комунікації Національної поліції та громадськості, виказували готовність підтримати експеримент та співпрацювати в межах пітрики експерименту. Всі висловили позитивні очікування щодо результатів.

Слід зазначити, що збирати дані для аналізу результатів експерименту з інформування про права свідків, потерпілих та затриманих будуть незалежні монітори, які будуть перевіряти стан інформування шляхом опитування громадян та працівників НПУ на території проведення експерименту.

Про хід експерименту та результати моніторингу можна буде дізнатися на сайті та фейсбук-сторінках Української фундації правової допомоги та партнерів проекту.

821