НА ХАРКІВЩИНІ СТАРТУВАВ ЕКСПЕРИМЕНТ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

НА ХАРКІВЩИНІ СТАРТУВАВ ЕКСПЕРИМЕНТ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

 Харківська область стала третьою локацією для проведення такого експерименту. В рамках експерименту поліцейські, під час найпершого контакту з потерпілими, свідками та затриманими, вручатимуть пам’ятки, в яких будуть зазначені права та обов’язки громадянина, залежно від його процесуального статусу. Експеримент триває за координації заступника голови Національної поліції України Костянтина Бушуєва. Крім того, за його проведенням спостерігатимуть представники громадського сектору.

25 січня, у Харкові відбувся «круглий стіл» з нагоди запровадження цього правового експерименту на території Харківщини. Захід проходив за участі голови Харківської ОДА Юлії Світличної, начальника відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофера Сміта, заступника глави Національної поліції України Костянтина Бушуєва, керівника поліції Харківщини Анатолія Дмитрієва та представників громадських організацій, робота яких направлена на захист прав громадян.
З січня 2017 року почалось впровадження експерименту на території всього регіону. До його проведення залучені усі підрозділи регіональної поліції.

«Ми ініціювали процес дієвого інформування людей про їхні права. Харків став третім містом, де ми запровадили пілотний проект у сфері захисту прав людини», - зазначив Костянтин Бушуєв.
За проведенням експерименту спостерігатимуть представники громадського сектору. Вони, зокрема, здійснюватимуть моніторингові візити у місцеві відділки поліції з метою перевірки виконання всіх вимог нововведення.

«Я переконаний що експеримент матиме позитивний результат», – підкреслив Костянтин Бушуєв, додавши, що саме така практика дозволить налагодити «комунікаційний місток» між громадянами та органами правопорядку.

Експеримент організовано за підтримки та у співпраці з ВБО «Українською фундацією правової допомоги», офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.
Нагадаємо, у 2016 році подібний експеримент було проведено на базі міста Біла Церква Київської області, а також Шевченківського і Деснянського районів столиці. За його результатами, 65% поліцейських повідомили про зміну ставлення до себе на краще.

863