До уваги адвокатів! З 18 січня по 31 березня в Харківській області триватиме експеримент

До уваги адвокатів!  З 18 січня по 31 березня в Харківській області триватиме експеримент

 З 18 січня по 31 березня в Харківській області триватиме експеримент з інформування свідків, потерпілих та затриманих про їхні права, який проводить Нацполіція спільно з Українською фундацією правової допомоги, Офісом Омбудсмана за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та Посольства США в Україні.


Експеримент полягає в розповсюдженні друкованих пам’яток про права при першому ж контакті людини з правоохоронцями. Процес інформування спрямований на посилення можливостей захисту людьми своїх прав у відповідних ситуаціях через підвищення рівня обізнаності свідків, потерпілих та затриманих щодо можливостей реалізації їхніх прав у повному обсязі в умовах виникнення відповідних правовідносин.


Працівники поліції протягом експериментального інформування зобов’язані будуть поширювати 4 види інформаційних пам’яток (для свідків, потерпілих, затриманих в адміністративному порядку та затриманих в кримінальному процесі) при першому контакті із затриманим та свідками й потерпілими (у тому числі потенційними). Приклади пам’яток додаються до листа.


Для забезпечення якісної реалізації експерименту було вирішено залучити моніторів в області, які будуть перевіряти стан інформування про права шляхом опитування громадян та працівників НПУ на території проведення експерименту – Харківської області. Завданням монітора буде візит до відділків поліції з метою опитування громадян, які знаходяться у відділку (в якому статусі перебуває людина, чи отримала вона відповідну пам’ятку, форма опитування громадян http://ulaf.org.ua/np/ ), а також монітор має право запитувати в працівників поліції, чи видають вони пам’ятки, які з цим були проблеми (якщо були), запитувати для огляду Журнал обліку пам’яток.


Метою моніторингу є фіксація стану інформування про права, зауважень до проведення експерименту, передача інформації про результати моніторингу через моніторингову форму, яку має заповнити кожен монітор за результатами кожного візиту. Посилання на моніторингову форму буде надіслане на електронну пошту, яка буде вказана разом з ПІБ під час реєстрації для моніторингу. Монітору слід звернути увагу, що метою моніторингу є виключно перевірка процесів інформування в рамках експерименту, але не роботи відділків в цілому, так само, за умов наявності зауважень до працівників поліції, монітор фіксує їх в моніторинговій формі, але не висловлює зауваження працівникам поліції безпосередньо.

В ході підготовки та реалізації експерименту представники Нацполіції докладали усіх зусиль для налагодження співпраці з громадськими організаціями та оптимізації інформування громадян про їхні права, серед важливих завдань монітора є підтримка цієї співпраці.


З собою монітор матиме посвідчення, яке можна буде отримати у
Раді адвокатів Харківської області


Якщо у Вас є бажання долучитися до моніторингу експерименту, щоб зареєструватися для моніторингу експерименту – повідомте, будь ласка, свої ПІБ та адресу електронної пошти до 12:00 24 січня 2017 року Раду адвокатів Харківської області, зручним для вас способом

1. Написавши повідомлення на сторінці Ради адвокатів Харківської області у Facebook

2. Написавши електронне повідомлення на електронну адресу Ради адвокатів Харківської області з темою листа "Для участі у моніторінгу" radakharkov@gmail.com

3. Іншим зручним для вас способом

промо матеріали

Свідку

Потерпілому

Затриманому

Адмін затриманому

2205