Шановні адвокати долучайтесь до обговорення збільшення переліку суб’єктів адміністративної відповідальності за ненадання відповіді на адвокатський запит

Шановні адвокати долучайтесь до обговорення збільшення переліку суб’єктів адміністративної відповідальності за ненадання відповіді на адвокатський запит

Шановні колеги!


      До Ради адвокатів Харківської області надходять численні заяви адвокатів про складення протоколу за несвоєчасну, неповну відповідь або ненадання відповіді на адвокатський запит. Ми завжди ретельно вивчаємо та відповільно працюємо з вашими матеріалами.
Але, на жаль, за час роботи встановлено, що багато суб’єктів, які, на нашу думку, зобов’язані надати відповідь на адвокатський запит, неможливо притягнути до адміністративної відповідальності у зв’язку з відсутністю нормативної визначеності.
     Так, наприклад, відповідно до доручення Голови Ради адвокатів Харківської області Гайворонської Вікторії Валентинівни від 26.02.2021 р. розгляд матеріалу було покладено на уповноваженого Радою адвокатів Харківської області Хряпинську Світлану Степанівну на складання адміністративних протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені з підстав та в порядку, визначеному Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", КУпАП.

   Член Ради адвокатів Харківської області Хряпинська Світлана Степанівна розглянула заяву від 26.02.2021 р. вх. №390 адвоката Л. про складення протоколу відносно судового експерта С. за ненадання інформації на його адвокатський запит.
     За результатом вивчення матеріалів, поданих до Ради адвокатів Харківської області адвокатом Л., пояснення судового експерта С., які надані нею після роз’яснення прав, передбачених статтею 63 Конституції України, ст. 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення член Ради адвокатів Харківської області Хряпинська С. С. прийшла до висновку про відсутність підстав для складення протоколу про адміністративне правопорушення, виходячи з наступного.

    Судовий експерт С. згідно Реєстру атестованих судових експертів, якій розміщений на веб-сайті Міністерства юстиції України, не є посадовою особою в розумінні поняття посадової та службової особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування, службових та посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань, диспозиції статті 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», вона також не є представником державної влади, діяльність судового експерта недержавної установи не має владно-розпорядчого характеру, вона не виконує адміністративно-управлінські функції, не виконує ці функції згідно з законом та іншими нормативними актами, а також не може притягатися до юридичної відповідальності за частиною 5 статті 212-3 КУпАП як спеціальний суб’єкт адміністративного правопорушення.
     Тому, незважаючи на те, що судовий експерт С. формально зобов’язана була надати інформацію на адвокатський запит, яка не відноситься до інформації з обмеженим доступом або конфіденційної, вона не є суб’єктом адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 212-3 КУпАП.
     Рада адвокатів Харківської області вважає, що є необхідність звернення до Ради адвокатів України з пропозицією ініціювання внесення змін та доповнень у статтю 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та ч. 5 статті 212-3 КУпАП про збільшення переліку суб’єктів адміністративної відповідальності за ненадання відповіді на адвокатський запит. Такими суб’єктами повинні бути судові експерти недержавних установ, приватні виконавці, арбітражні керуючи та інші особи, до яких адвокати звертаються для отримання інформація, яка необхідна їм як доказ, для звернення до суду.
   З метою формування думки адвокатів Харківської області про внесення змін та доповнень у диспозицію статті 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», формування переліку суб’єктів адміністративної відповідальності за ч. 5 статті 212-3 КУпАП вирішено провести засідання Голів комітетів при Раді адвокатів Харківської області 31 березня 2021 року о 13.00.
Адвокати мають можливість прийняти участь у заході, приєднавшись до ютуб-каналу.
Кожен адвокат має можливість висказати пропозиції, виславши їх на пошту radakharkov@gmail.com з темою повідомлення «Зміни до РАУ по протоколам».
    Доручено уповноваженому Радою, члену Ради адвокатів Харківської області, яка має право на складення адміністративних протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені з підстав та в порядку, визначеному Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", КУпАП–Хряпинській Світлані Степанівні узагальнити, та з урахуванням думки адвокатів Харківської області та Голів комітетів при Раді адвокатів Харківської області, сформувати проект змін та доповнень до статті 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та частини 5 статті 212-3 КУпАП, з якою звернутися до Ради адвокатів України в строк до 30 квітня 2021 року.
   Прошу адвокатів прийняти активну участь в роботі над правом мати інформацію!


Голова Ради адвокатів Харківської області Гайворонська Вікторія Валентинівна

767