Пам’ятка для адвоката-монітора експерименту з інформування про права свідків, потерпілих та затриманих

Пам’ятка для адвоката-монітора експерименту з інформування про права свідків, потерпілих та затриманих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Пам’ятка для адвоката-монітора експерименту з інформування про права свідків, потерпілих та затриманих


З 18 січня по 31 березня в Харківській області триватиме експеримент  з інформування свідків, потерпілих та затриманих про їхні права, який проводить Нацполіція спільно з Українською фундацією правової допомоги, Офісом Омбудсмана за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та Посольства США в Україні. 
Експеримент полягає в  розповсюдженні друкованих пам’яток про права при першому ж контакті людини  з правоохоронцями. Процес інформування спрямований на посилення можливостей захисту людьми своїх прав у відповідних ситуаціях через  підвищення рівня обізнаності свідків, потерпілих та затриманих щодо можливостей реалізації їхніх прав у повному обсязі в умовах виникнення відповідних правовідносин.
Працівники поліції протягом експериментального інформування зобов’язані будуть поширювати 4 види інформаційних пам’яток (для свідків, потерпілих, затриманих в адміністративному порядку та затриманих в кримінальному процесі)  при першому контакті із затриманим та свідками й потерпілими (у тому числі потенційними). 

Приклади пам’яток для затриманих: 
1)  пам'ятка для затриманих за підозрою в в кримінальному процесі: http://ulaf.org.ua/pam-yatka-zatrimanomu-leaflet-for-a-detained-person/
2)  пам'ятка для  затриманих в адміністративному порядку: http://ulaf.org.ua/pam-yatki-dlya-zatrimanih-v-administrativnomu-poryadku-leaflet-for-a-person-who-is-detained-by-an-administrative-procedure/

Завдання монітора (адвоката): з’ясувати під час розмови з Вашим клієнтом, чи отримав він клієнт під час затримання пам’ятку про права, яка його думка  щодо корисності, вчасності її отримання.  

За результатами бесіди з кожним з опитаних клієнтів просимо заповнювати форму зворотнього зв’язку: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLQYc4SCDmJ3iSd0WhlqVtYelb7RFF6Mtj5jculICpyCrkEg/viewform 

Дякуємо, Ваша допомога дуже важлива для об’єктивного аналізу експерименту з інформування про права та вдосконалення такої практики в подальшому!
 
1044