У Харкові правозахисники розповіли про перспективи вирішення проблем ВПО

У Харкові правозахисники розповіли про перспективи вирішення проблем ВПО

 У четвер, 7 липня, у Харкові відбулася прес-конференція «Законодавчі нововведення: у Харкові правозахисники роз’яснили, як переселенцям захистити свої права».

 

Головними проблемами внутрішньо переміщених осіб в Україні залишаються призупинення або відмова у нарахуванні виплат та незрозумілість процедур перевірки переселенців. Крім того, за даними БФ «Право на захист», переселенці найчастіше звертаються за юридичною допомогою із питань відновлення документів (паспорт, ІПН, документи про освіту, правовстановлюючих документів на майно), отримання довідки ВПО, звільнення з підприємств на непідконтрольною території і подальшого оформлення документів для працевлаштування, отримання субсидій.

Правозахисники наголосили, що протягом останніх 5 місяців основною проблемою переселенців стала кампанія Мінсоцполітики з перевірки ВПО, яка для багатьох з них обернулася «призупиненням» соціальних виплат і пенсій.

«Позбавлення соціальних виплат ставить внутрішньо переміщених осіб на межу виживання. Найчастіше ці виплати є єдиним джерелом доходу для найбільш незахищених категорій переселенців . Особливу тривогу викликає стан пенсіонерів, у яких отримання пенсії сьогодні залежить від статусу ВПО. Держава не повинна пов’язувати пенсійні виплати із отриманням спеціального статусу. А механізм нарахування та відновлення інших видів соціальної допомоги має бути чітким і зрозумілим», – зазначила Анна Кірвас, спеціаліст з захисту прав, Агентство ООН у справах біженців (UNHCR).

Моніторинг, проведений БФ «Право на захист» у рамках Проекту, показав, що переважна більшість переселенців постійно проживає на підконтрольній території.

1205