Набрав чинності наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481, яким затверджено нову форму Книги обліку доходів і витрат та Порядок її ведення

Набрав чинності наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481, яким затверджено нову форму Книги обліку доходів і витрат та Порядок її ведення

 Шановні адвокати!


Просимо звернути увагу на набравший чинності наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481, яким затверджено нову форму Книги обліку доходів і витрат та Порядок її ведення.
Прийняття вказаного наказу суттєво спрощує ведення книги обліку доходів і витрат фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування, або провадять незалежну професійну діяльність та надає їм можливості самостійно обирати спосіб ведення обліку доходів і витрат в електронному або паперовому вигляді.
Книгу обліку доходів і витрат ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – самозайняті особи).
У разі обрання самозайнятою особою ведення Книги у паперовому вигляді вона повинна подати до контролюючого органу за основним місцем обліку примірник Книги для реєстрації.
У разі обрання самозайнятою особою ведення Книги в електронній формі, така особа зобов’язана отримати посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді, укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом та сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв’язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Після отримання самозайнятою особою повідомлення про реєстрацію Книги така особа здійснює операції з її ведення згідно з діючим Порядком.
Книга зберігається у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.
Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. 

4440