Участь адвокатів Харківщини у наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Участь адвокатів Харківщини у наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

  Звіт Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про роботу за результатами І кварталу та ІІ кварталу 2013 року


Надання безоплатної вторинної правової допомоги з 00 год.00 хв. 01 січня 2013 року на території Харківської області забезпечує Харківський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр).
За результатами трьох конкурсів з відбору адвокатів, які залучаються до надання правових послуг з надання безоплатної вторинної правової допомоги відібрано 191 адвокат.
З адвокатами Центром станом на 01.07.2013 укладено 58 контрактів.

ІІ. Організація надання безоплатної вторинної правової допомоги,
Адвокатами, які призначаються уповноваженою службовою особою Центру цілодобово надається правова допомога відповідно до доручень Центру які видаються на підставі повідомлень та процесуальних документів, отриманих від органів, уповноважених здійснювати затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, органів, що здійснюють адміністративне затримання, службових осіб, уповноважених здійснювати досудове розслідування, прокурорів, слідчих суддів та судів. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими Центру.
ІІІ. Робота Центру з адвокатами, з суб’єктами інформування. Окремі приклади високої якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях.
Взаємодію між адвокатами, призначеними центрами та слідчими можливо оцінити позитивно. Є окремі випадки, які не носять системного характеру, порушень з боку уповноважених службових осіб, які здійснюють затримання. Такі випадки відображаються у доповідних від адвокатів на ім’я директора Центру, про що директор Центру офіційним листом невідкладно повідомляє керівництво суб’єктів подання інформації. Більшість питань, при виникненні конфліктної ситуації, розв’язуються адвокатами самостійно на місцях за допомогою консультацій, наданих керівництвом Центру.
Постанови слідчих та ухвали судів, які надходять до Центру не містять прізвищ адвокатів, що могло би порушити право на захист суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. При проведенні робочих зустрічей з керівництвом суб’єктів подання інформації, директором Центру надаються роз’яснення стосовно правильності та законності винесення постанов та ухвал.

VI. Робота Центру зі ЗМІ.
Неодноразово у ЗМІ було висвітлено інформацію про Харківський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надання безоплатної правової допомоги в Україні у цілому:
Стаття на сайті www.izvestia.kharkov.ua від 03.01.2013р.;
ТВ-проект на сайті www.izvestia.kharkov.ua від 26.01.2013р. «Адвокат від держави. Безкоштовно»;
ТВ- проект на сайті www.izvestia.kharkov.ua від 14.01.2013 р. «В Україні запрацював телефонний номер безоплатної юрдопомоги»;
ТВ- проект на сайті www.otb.com.ua від 31.05.2013 круглий стіл «Досвід впровадження нового кримінального процесуального законодавства»;
ТВ- проект на сайті www.otb.com.ua від 03.06.2013 інтерв’ю з директором Центру Гайворонською В.В.;
ТВ- проект на сайті www.otb.com.ua від 11.06.2013 щодо роботи Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

VII. Проведення круглих столів, участь у круглих столах, навчально – методичних семінарах, нарадах тощо.
25.01.2013 директор Центру Гайворонська В.В. та заступник директора Центру Кулькова О.Г. взяли участь у кущовому семінарі організованому Управлінням МВС України на Південній залізниці за темою «Правові аспекти впровадження КПК України та Закону України «Про безоплатну правову допомогу» за участю керівництва та працівників Управління МВС України на Південній залізниці Харківської, Сумської, Полтавської областей.
02.02.2013 директор Центру Гайворонська В.В. взяла участь у робочій нараді з суддями Апеляційного суду Харківської області, районних та міських судів м.Харкова та області під головуванням Голови апеляційного суду Харківської області Солодкова А.А.
31.05.2013 на базі Харківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги був проведений круглий стіл «Досвід впровадження нового кримінального процесуального законодавства», метою якого є удосконалення практики застосування кримінального процесуального законодавства на основі принципу верховенства права та інтересів справедливого правосуддя. Учасниками заходу були представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційного центру з надання правової допомоги; судді, представники органів прокуратури, органів внутрішніх справ, органів юстиції, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати Харківської та Сумської областей.
21.06. 2013 директор Центру Гайворонська В.В. взяла участь у навчально – методичному семінарі за темою «Проблемні питання застосування нового кримінального процесуального законодавства, порядку ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань» за участю працівників органів прокуратури, слідчих органів внутрішніх справ, податкової міліції, УСБ України Харківської області. Організатор семінару – прокуратура Харківської області.

VIII. Підвищення кваліфікації адвокатів.
Директор Центру приділяє значну увагу питанню підвищення кваліфікації адвокатів.
Науково – практичні семінари відбувалися 25.01.2013, 07.02.2013, 02.04.2013, 11.04.2013, 23.04.2013, 01. 06. 2013 за темами:
« Про роль адвоката в процедурах судового контролю щодо дотримання прав, свобод та інтересів осіб при застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження»;
«Про проблеми здійснення захисту за окремим видами злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг»;
«Про особливості надання правової допомоги в цивільних справах про спадкуванні»;
«Проблеми призначення та проведення судових експертиз на сучасному етапі експертного забезпечення правосуддя».
Заходи проводилися за підтримки Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів Харківської області та Кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області.

ІХ. Співпраця з органами адвокатського самоврядування.
Центр плідно співпрацює з органами адвокатського самоврядування Харківської області.
Керівництво Центра з метою захисту прав адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі, бере участь у засіданнях Кваліфікаційно – дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області; комісії по оцінюванню якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги, утвореною Радою адвокатів Харківської області. Представники Центру беруть участь у засіданнях Ради адвокатів Харківської області, де вирішуються питання щодо забезпечення на належному рівні якісної правової допомоги та приймаються рішення направлені на запобігання в подальшому втручання в адвокатську діяльність

1932