Комітет медичного та фармацевтичного права РАХО

Комітет медичного та фармацевтичного права РАХО

НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ

РАДА АДВОКАТІВ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМІТЕТ МЕДИЧНОГО ТА ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРАВА

Місцезнаходження: Україна, м. Харків, 61072, м. Харків, вул. Мироносицька, 63-а

  

Відомості про роботу комітету з моменту його утворення

 1. 22.11.2017 року Радою адвокатів Харківської області затверджено Положення про Комітет медичного та фармацевтичного права РАХО

2. 05 грудня 2017 р. в рамках Всеукраїнського тижня права членами Комітету медичного та фармацевтичного права РАХО Чуприною З.М., Мироновою С.В., Вільчинською В.А. Бабій Л.В. в приміщенні Ради адвокатів Харківської області з 10-00 г. до 16-00 г. проведено безоплатні консультації населення з медико-правових питань.

3. 06 грудня 2017 р. в рамках Всеукраїнського тижня права Троценко О.В. за адресою ХНМУ було проведено семінар для студентів ХНМУ на тему: «Права та особливості етичної поведінки медичних працівників» на який з'явилися біля 70 студентів.

4. 28 лютого 2018 року на базі Стоматологічного центу ХНМУ Троценко О.В. було проведено семінар на тему: «Медична реформа в Україні», на якому розкриті питання: Автономізації медичних закладів та Державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення (доповідачами виступили працівники юридичної фірми ІLF Селіванова І.А. та адвокат Хитрова О.).

5. 21 квітня 2018 р. Національною асоціацією адвокатів України за курсом програми «НЕLP» було проведено Круглий стіл на тему «Актуальні тенденції в розвитку українського медичного права» де від імені Комітету медичного і фармацевтичного права РАХО голова Комітету Троценко О.В. приймала участь в якості лектора та була розкрита тема: «Права медичних працівників». Даний круглий стіл був спрямований на обговорення актуальних напрямів та проблем розвитку сучасного медичного права в Україні, медичної реформи та пов’язаних із цим автономізації медичних установ, фінансування, договірній сфері у галузі медицини, захисту прав докторів та пацієнтів, практичним аспектам кримінальних проваджень у сфері медицини, освітлено питання міжнародно-правового захисту прав на цілісність особи (біоетики) за курсом програми  «НЕLP», сурогатного материнства. На заході також були присутні члени Комітету Третьякова Н.В. та Чуприна З.М.

6. 23 травня 2018 р. в Харківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 59 Харківської міської ради Харківської області Троценко Ольгою Вікторівною разом з Буяновською Тетяною Семенівною було проведено зустріч з школярами 8-10 класів в ході, якої нами були висвітленні питання щодо нанесення тілесних ушкоджень та правильного їх фіксування, а також необхідності вакцинації та основних положення медичної реформи.  

7. 22 червня 2018 р. в рамках проекту соціальної програми Харківської обласної державної адміністрації «Правові засади лікарської діяльності: вирішення конфліктів між лікарями і пацієнтами» Троценко О.В. разом з Окарою І.Л. та представникаим ХОДА в Харківській обласній клінічній інфекційній лікарні було проведено лекцію організовану для лікарів-інфікціоністів в ході якої висвітлені питання прав та захисту прав лікарів, а також обов’язкового страхування працівників на випадок інфікування вірусом імунодефіциту.

 8. 21.09.2018 р. відбулася зустріч з лікарями КЗОЗ «Харківська міська дитяча клінічна лікарня № 19» на якій Троценко О.В. виступила з доповіддю та розкрила найбільш проблемні для них питання:

- Відповідальність лікаря при укладенні договору з пацієнтом;

· Проблемні питання у відносинах пацієнт-лікар;

· Хто має право на отримання інформації про стан здоров’я дитини;

· Які документи повинні надати родичі для підтвердження ступеня спорідненості;

· Які маніпуляції можуть проводитись лише зі згоди батьків;

· Чи може бути надана медична допомога, якщо діти приходять без батьків;

· З якого віку потрібна згода дитини на ті чи інші маніпуляції;

У результаті були обговоренні усі дискусійні питання, які виникали.

 9.    03.10.2018 р. відбулася зустріч з лікарями КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня № 28» на якій Троценко О.В. виступила з доповіддю та розкрила найбільш проблемні для них питання:

- правомірність діяльності благодійних фондів при лікарнях;
- правомірність дій лікаря під час різного роду провокації зі сторони пацієнтів;
- адміністративну та кримінальну відповідальність медичних працівників;
- правомірність використання відео/фото- фіксації в лікарні;

 10. 11.10.18 р. відбулася зустріч голови Комітету Троценко О.В. з лікарями КЗОЗ «Харківська міська дитяча клінічна лікарня № 24» де обговорювалися проблемні питання з надання медичної допомоги особам до 18 років.

 11. 26.11.2018 р. Троценко О.В. виступила з доповіддю для лікарів Харківської міської клінічної багатопрофільної лікарні № 17 з питань участі лікаря в кримінальних справах, можливості надання медичної документації пацієнта, право пацієнта на ознайомлення з історією хвороби.

 12. В рамках Всеукраїнського тижня прав людини Троценко О.В. проведено лекцію з медичного права для учнів 9-11 класів в Харківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 134ХМР, а також членом комітету Мироновою С.В. проведена лекція з медичного права для школярів Харківської загальноосвітньої школи № 131

 13. 7 грудня 2018 р. за участю Комітету організовано підвищення кваліфікації Адвокатів Харківщини та проведено сертифікований семінар «Алгоритм роботи адвоката над медичними справами».

 14. Член Комітету Чуприна З.М. виступила в якості доповідача в School of medical law, що  організована молодіжною радою при Харківському міському голові з темою: «Правові основи надання екстреної та первинної медичної допомоги». 

 15. Голова Комітету Троценко О.В. 27.11.2018 р. та 04.12.2018 р. виступила в якості доповідача в School of medical law, що організована молодіжною радою при Харківському міському голові з темами: «Відповідальність медичних працівників» та «Лікарська таємниця». 

 16. Протягом 2018 року опубліковано ряд статей з медичної тематики в газеті «Медична бухгалтерія», зокрема «Подвійні стандарти: в яких випадках лікар може відмовитися від пацієнта», «Лікарська таємниця: правомірність і порядок розголошення», «Шкоду завдану пацієнту лікарем, відшкодовує заклад охорони здоров’я», «Трансплантація анатомічних матеріалів людині: шанс на життя чи чергові норми на папері?», «Інформована добровільна згода пацієнта на лікування в практиці Європейського суду з прав людини», «Головний лікар і директор: дві посади – одна особа чи ні?».

17. 09 липня 2019 р. членами Комітету медичного і фармацевтичного права РАХО спільно з членами Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, спільно з правовим клубом ПРАВОКАТОР проведено семінар з підвищення кваліфікації адвокатів в ході якого розкриті наступні теми:

1.Цивільно-правова відповідальність та алгоритм зібрання доказів у медичних справах (доповідач Чуприна Зинаїда -  Член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ)

2. Вакцинація. (доповідач Третьякова Наталія - член Комітету медичного і фармацевтичного права РАХО)

Модератор: Голова Комітету медичного і фармацевтичного права РАХО Троценко О.В.

18. 11.11.2019 р. – проведено майстер-клас з медичного права для Харківський осередок Ліги студентів АПУ (Троценко О.В.)

19. 13.11.2019 р. – проведено лекцію на тему: "Відповідальність лікаря" для КНП "Міська студентська лікарня" ХМР (Троценко О.В.)

20. 11.11.2019 р. Комітетом медичного і фармацевтичного права РАХО для Харківського осередку ліги студентів АПУ проведено майстер клас на прикладі практичного кейсу з медичного права. Член Комітету Буяновська Тетяна Семенівна поділилася своїм багаторічним досвідом роботи із студентами!

21. 15.11.2019 р. – проведено  лекцію на тему "Етика лікаря&Лікарська таємниця" в проекті "Школа медичного праваUA Doctor (Троценко О.В.)

22. 16.11.2019 р. - доповідь на тему: "Врегулювання конфлікту між лікарем та пацієнтом" для ІІ Всеукраїнської школи з медичного права Полтавський осередок Ліги студентів АПУ (Троценко О.В.)

23. 18.11.2019 р. проведено лекцію на тему: "Відповідальність лікаря" в проекті "Школа медичного права" UA Doctor (Троценко О.В.)

24. 19.11.2019 р. доповідь на тему: "Лікарська таємниця & Репутація лікаря & Врегулювання конфлікту" для ОН Клиник в Украине Харків. (Троценко О.В.)

25. 18.11.2019 лекція в проекті "Школа медичного права" UA Doctor (Чуприна З.М.)

26. 19.11.2019 р. лекція в проекті "Школа медичного права" UA Doctor(Кравченко Т.І.)

 27. 10.12.2019 членом Комітету медичного та фармацевтичного права при Раді адвокатів Харківської області, адвокатом Оленою Прібитковою, в межах Всеукраїнського тижня права, проведено зустріч з учнями та педагогічно-медичними працівниками Комунального закладу «Харківська санаторна школа № 13» Харківської місткої ради.

Цей навчально-виховний заклад являється науково-лікувальною базою Харківського науково-дослідного інституту патології хребта і суглобів ім. професора М.І. Сітенка Академії медичних наук України. Оскільки в стінах закладу навчаються та проходять лікування діти, що мають патологію опорно-рухового апарату, на обговорення була винесена актуальна та цікава для всіх присутніх тема «Права дитини, як пацієнта, та їх захист».

Під час заходу розглядалися питання дотримання прав малолітніх та неповнолітніх пацієнтів в ході застосування методів профілактики, діагностики та лікування, правові особливості порядку проведення дітям медичних втручань, щеплень, окремих видів обстежень та спеціалізованої медичної допомоги.

Зустріч носила надзвичайно інформативний характер. Як діти, так працівники школи, виявили не аби яку зацікавленість щодо предмету обговорення. Ставили цікаві запитання та жваво обговорювали актуальні правові аспекти надання медичної допомоги дітям.

Підсумовуючи зустріч, школярі та працівники навчально-виховного закладу висловили подяку за цікаву та корисну інформацію, яка розширила їх знання в галузі медичного права, та в подальшому стане в нагоді, як в практичній професійній діяльності колективу школи, так і в повсякденному житті всіх слухачів.

 28. 11.12.2019 член Комітету медичного та фармацевтичного права при Раді адвокатів Харківської області, адвокат Олена Прібиткова, на запрошення факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ, який здійснює підготовку фахівців для органів досудового розслідування Національної поліції України, взяла участь у бінарному занятті з навчальної дисципліни «Криміналістика», в ході якого було розглянуто особливості збирання доказів в межах досудового розслідування злочинів, передбачених ст. 140 Кримінального кодексу України, – неналежне виконання професійних обов’язків медичним та фармацевтичним працівником.

В ході бінарного заняття, що проводилося спільно з доцентом кафедри криміналістики та судової експертології кандидатом юридичних наук Владою Гусєвою, з курсантами були обговорені умови виникнення правовідносин в сфері охорони здоров’я, дії медичного або фармацевтичного працівника, які можуть кваліфікуватися за ознаками злочину, передбаченого ст. 140 Кримінального кодексу України, алгоритм дій слідчого під час збирання доказів в межах таких кримінальних проваджень, а також зверталася увага на особливості доказування окремих видів злочинів проти життя та здоров’я, які пов’язані з нанесенням потерпілому тілесних ушкоджень.

Курсанти виявили не аби який інтерес до запропонованої теми, оскільки специфіка подібних злочинів потребує глибоких знань не тільки в галузі кримінального права, процесу та криміналістики, а й вимагає додаткових знань в сфері медичного права, нозології захворювань, розуміння механізму причинно-наслідкового зв’язку між діями та наслідками, що виникнули через непрофесійність дій медичних або фармацевтичних працівників.

Отриманні під час бінарного заняття знання стануть в нагоді майбутнім правоохоронцям в ході їх службової діяльності, оскільки в умовах сучасного розвитку системи охорони здоров’я та зростаючого рівня правової свідомості населення України, кількість звернень до органів поліції за захистом порушених прав та інтересів під час надання медичних послуг зростає, що вимагає ефективного розслідування злочинів, пов’язаних з неналежним виконанням професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

 29. 06 лютого 2020 року спільно з кафедрою медичного та фармацевтичного права, загальної і клінічної фармації Харківської медичної академії післядипломної освіти проведено лекцію для лікарів КНП "Міська поліклініка № 10" ХМР.  Під час проведення лекції були висвітлені актуальні питання, з якими стикаються практикуючі лікарі, надана інформація щодо роботи Комітету медичного та фармацевтичного права Ради адвокатів Харківської області, а також щодо ролі та участі адвокатів у захисті прав та інтересів лікарів. Організатор, доповідач Шаповалов В.В.

30. Налагоджено співпрацю з Філією Державної установи «Центр пробації» в Харківській області, в межах якої була підготовлена зустріч з клієнтами пробації та працівниками філії. Метою проведення зустрічі було ознайомити присутніх з особливостями надання окремих видів медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров'я в Україні. Для покращення сприйняття запропонованого матеріалу розроблено мультимедійну презентацію (Прібиткова О.В.);

31. Для Ліги студентів АПУ в Харківській області 06.10.2020 р. проведено майстер-клас з медичного права, в ході якого було розглянуто практичні кейси з медичного права, а також з питань практичного застосування адвокатом знань в галузі медичного права для захисту прав та законних інтересів клієнтів. Доповідачі Троценко О.В. та Прібиткова О.В.

32. Опубліковано статтю у Віснику НААУ за листопад 2020 року на тему: «Особливості правового регулювання доступу до медичної допомоги осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку» - автор Прібиткова О.В.

33. 02.10.2020 р. проведено для адвокатів Сумської області вебінар на тему "Ведення адвокатом справ про неналежне виконання медичними працівниками професійних обов'язків". Доповідач Кравченко Т.І.

34. 07.10.2020 року проведено вебінар для підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Релегійно-етичні аспекти трансплантології в Україні». Доповідач Окара І.Л.

35. 05.11.2020 р. спільно з правовим клубом ПРАВОКАТОР проведено вебінар в ході якого Чуприною З.М. розкрита тема:

«Паталого-анатомічне дослідження. Тонкощі та нюанси для роботи адвоката»  та висвітлені:

-   Правила проведення патологоанатомічного та гістологічного дослідження померлого

-   Порядок патологоанатомічного розтину померлих за місцем проживання (вдома)

- Констатація смерті у закладах охорони здоров’я та ведення медичної документації, а також документації патологоанатомічних досліджень. Організатор Троценко О.В.

36. 25.11.2020 року проведено вебінар для підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Добровільна згода на вилучення органів». Доповідач Окара І.Л.

37. 28 квітня 2021 року Прібитковою О.В. та Босенко М. проведено майстер-клас для Харківського осередку Ліги студентів АПУ за темами: «Роль захисника в кримінальному провадженні за ст. 140 КК України» та «Лікарська таємниця і соціальні мережі» відповідно.

38. Кравченко Т. 07.07.2021 р. проведено для адвокатів Рівненської області вебінар на тему "Ведення адвокатом справ про неналежне виконання медичними працівниками професійних обов'язків". Вебінар розроблений на замовлення ради адвокатів Рівненської області.

 39. 29.10.2021 р. участь в конференції з медичного права АПУ членів Комітету Ольги Віцюк (Троценко) та Чуприної Зінаїди з виступами на тему «Робота комунальних некомерційних підприємств з НСЗУ. Важливі питання. Інтернатура – проблемні питання» та «Адаптація медичних установ роботи в сучасних умовах. Використання нових протоколів» відповідно.

 

828