Генеральна прокуратура змінила порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань

Генеральна прокуратура змінила порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань

 Генеральна прокуратура змінила порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відповідний наказ від 31 січня 2019 року № 16набув чинності 26 березня.
Зокрема, відповідно до законодавства, органи Державної кримінально-виконавчої служби позбавлені функцій реєстратора та не є користувачами ЄРДР.
Також визначено, що до ЄРДР вносяться дані як про дату затримання особи так і про її звільнення.
Уточнено строки внесення відомостей до ЄРДР, а саме про:
- дату складання (скасування) повідомлення про підозру, дату і час вручення повідомлення про підозру, зміну раніше повідомленої підозри - невідкладно;
- продовження строків досудового розслідування прокурором (статті 219, 295, пункт 1 частини третьої статті 294 КПК України) - протягом 24 годин з моменту задоволення прокурором клопотання з цих питань;
- продовження строків досудового розслідування слідчим суддею (статті 219, 295 1, пункти 2, 3 частини третьої статті 294 КПК України) - протягом 24 годин з моменту постановлення ухвали про задоволення слідчим суддею клопотання з цих питань.
Крім того, в новій редакції викладено витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. До витягу включається номер та дату реєстрації кримінального провадження (виділення матеріалів досудового розслідування).
Надання витягу з Реєстру на всіх стадіях кримінального провадження, а також копії інформації, яка міститься у Реєстрі, у конкретному кримінальному провадженні до закінчення досудового розслідування здійснюється реєстраторами, уповноваженими на здійснення досудового розслідування та нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у ньому.
Реєстраторами ЄРДР є:
- прокурори, у тому числі керівники прокуратур;
- керівники органів досудового розслідування;
- слідчі органів прокуратури, поліції, безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства та органів Державного бюро розслідувань; детективи підрозділів детективів та внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України (далі - Національне бюро), уповноважені здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень.
Оновлена форма витягу з ЄРДР

2385