31.01.2017 відбулося засідання КЗПА при РАХО

31.01.2017 відбулося засідання КЗПА при РАХО

31 січня 2017 року члени Комітет Захисту зібралися, аби розглянути перші питання порядку денного в новому робочому році.

 


Вже на початку 2017 року адвокати звернулися із заявами про погрози власному життю та здоров'ю з боку клієнта.
Нагадуємо, що такі дії мають ознаки кримінально караного діяння за ч. 1 ст. 398 КК України.
Крім того, надійшла заява про свавілля з боку правоохоронних органів, виражене у застосуванні фізичної сили до адвоката під час здійснення останнім професійних обов'язків.
Відкрито кримінальне провадження, проте не за 2 частиною ст. 398 КК України (умисне заподіяння захиснику чи представнику особи легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги), а за ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством).
Вочевидь, гарантії адвоката в Україні досі ігноруються, а діям, що порушують їхні професійні права, не дають належної правової кваліфікації.
Спеціального статусу адвоката, нажаль, правоохоронці вперто не визнають.
Проте, є і добрі новини!
Комітет збільшився кількісно, а тим, хто не мав досі посвідчень - їх почесно видали. Вітаємо нових колег у складі та запрошуємо до плідної співпраці!

1305