1-5 червня 2015 року в м. Страсбург (Франція) відбувся навчальний візит групи українських правників

1-5 червня 2015 року в м. Страсбург (Франція) відбувся навчальний візит групи українських правників

 1-5 червня 2015 року в м. Страсбург (Франція) відбувся навчальний візит групи українських правників експертів-тренерів з Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі - Конвенція).

Група складалася з представників судової гілки влади, адвокатури та прокуратури. Національну асоціацію адвокатів України (далі - НААУ) представляли Олександр Дроздов та Ігор Караман, експерти НААУ з питань Конвенції та практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ). У навчальному візиті також брали участь адвокати Байдик Олександр, Грішин Євген, Кузьмінський Олексій.


Даний навчальний візит є частиною підготовки правників з питань застосування положень Конвенції та практики ЄСПЛ НА території Украіни, і має на меті ознайомити українських юристів з організацією діяльності ЄСПЛ та інших інституцій Ради Європи. Програма візиту включала зустрічі з суддею ЄСПЛ та працівниками Секретаріату ЄСПЛ, Європейського комітету з питань запобігання катуванням, секретаріату Комісара Ради Європи з прав людини, Венеціанської комісії, презентацію програми HELP, відвідання засідання Великої палати ЄСПЛ.
Під час візиту відбулася низка зустрічей вітчизняних експертів з представниками Відділу впровадження прав людини на національному рівні Директорату з прав людини та Спеціальним представником Генерального секретаря по Україні, головою Директорату з прав людини Крістосом Джіакомопулосом та керівниками Проекту Ради Європи "Підтримка реформ у сфері кримінальної юстиції в Україні", в рамках якого і відбувся візит. У ході зустрічі учасники вільно та конструктивно дискутували з найактуальніших перш за все для України питань у законотворчій та правозастосовній сферах.
Також українські експерти відвідали слухання Великої палати ЄСПЛ по справі "Доган та інші проти Туреччини", яка стосується свободи релігії та віросповідання (стаття 9 Конвенції) і заборони дискримінації (стаття 14 Конвенції).
В останній день візиту учасники мали зустріч із юристами українського відділу Серкетаріату ЄСПЛ та суддею ЄСПЛ від України Ганною Юдківською. Під час зустрічі відбулося, зокрема, обговорення низки стратегічних рішень ЄСПЛ проти України.
За результатами навчального візиту учасники поділилися своїми враженнями з Начальником підрозділу східного партнерства Тіграном Карапетяном та Координатором проектів Боженою Маланчук щодо змістовності і практичної спрямованості програми візита та висловили міркування щодо шляхів подальшої співпраці.



1893