З днем Державного прапора України!

З днем Державного прапора України!

Рада адвокатів Харківської області та Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Харківської області, представник адвокатів Харківської області в Раді адвокатів України, представник адвокатів Харківської області в ВКДКА вітають з днем Державного прапора України!

День Державного Прапора України — державне свято України, яке відзначаємо щорічно 23 серпня.

 День Державного прапора України, який щорічно відзначають 23 серпня, встановив своїм указом у 2004 році тодішній президент Леонід Кучма. 2009 року президент Віктор Ющенко заснував щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Упродовж ХХ століття синьо-жовтий прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської окупації. 1991 року, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни.

Вперше прапор було піднято над  Верховною Радою України 24 серпня 1991 року. Саме в цей день був проголошений акт про незалежність країни.

Історія нинішнього синьо-жовтого прапора, який і прославляє День Державного Прапора України, дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть. Приблизно в тому ж варіанті, як ми бачимо його зараз, український прапор було піднято у Львові в червні 1848 року. У 1917-1919 роках навіть більшовики користувалися в Україні синьо-жовтим прапором.

 

Від щирого серця бажаємо щоб синій колір на нашому прапорі України завжди означав мирне небо, а жовтий — родючі пшеничні ниви.

 

2019