Звернення Голови НААУ, РАУ Ізовітової Л.П. до адвокатів України щодо роботи ЄРАУ

Звернення Голови НААУ, РАУ Ізовітової Л.П. до адвокатів України щодо роботи ЄРАУ

Звернення Голови НААУ, РАУ Ізовітової Л.П. до адвокатів України щодо роботи ЄРАУ!
Витяг з Єдиного реєстру адвокатів України.
Інформація про передачу паролів доступу до адміністративної частини бази даних ЄРАУ від Ради адвокатів України до рад адвокатів регіонів
Список адвокатів м. Харкова

Шановні адвокати!

У зв’язку зі зверненнями адвокатів через поширення у соціальних мережах інформації про ніби-то «збій» роботи у базі даних Єдиного реєстру адвокатів України (далі – «ЄРАУ») на Другому рівні, ведення якого забезпечується Радою адвокатів України, Національна асоціація адвокатів України дану інформацію спростовує, заявляє про нормальну роботу ЄРАУ та вважає за необхідне роз’яснити адвокатам таке. Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі – «Закон») визначено початок функціонування Єдиного реєстру адвокатів України – не пізніше п’яти місяців з дня набрання ним чинності, за повідомленням Ради адвокатів України на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України (підпункт 4 пункту 1 Розділу ІХ «Прикінцеві положення»), тобто із 16 січня 2013 року. На виконання цих положень Закону, рішенням Ради адвокатів України № 26 від 17 грудня 2012 року визначено дату – 10 січня 2013 року, до якої адвокати зобов’язані надати відомості, передбачені статтею 17 Закону, для внесення їх до Єдиного реєстру адвокатів України, про що розміщено оголошення на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.
З цього часу, попередній Єдиний реєстр адвокатів України, формування та ведення якого покладалось на Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури при Кабінеті Міністрів  України і кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури регіонів не діє, у тому числі, також із прийняттям Президентом України Указу від 31 жовтня 2012 року № 620/2012 «Про визнання такими, що втратили чинність деяких Указів Президента України», згідно якого також втратив чинність Указ Президента України від 30 вересня 1999 року № 1240/99 та Постанова ВККА при Кабінеті Міністрів України від 10 березня 2000 року №1 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр адвокатів України».
Відповідно до статей 17, 31, 32, 48 Закону та Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17 грудня 2012 року № 26, з наступними змінами та доповненнями (далі «Порядок»), на ради адвокатів регіонів — адміністраторів бази даних ЄРАУ Першого рівня покладається обов’язок внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України, які потім обробляються та
затверджуються адміністратором бази даних ЄРАУ Секретаріату Ради адвокатів України Другого рівня і стають активними та відкритими на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України www.unba.org.ua.
При перевірках правильності ведення ЄРАУ радами адвокатів регіонів НААУ встановлено факти неповноти, неточності та некоректності відомостей, що вносяться адміністраторами баз даних Першого рівня рад адвокатів регіонів, відповідальними за які є голови цих рад.
Такі некоректно введені відомості не можуть бути підтверджені адміністратором Другого рівня і, як наслідок, не вносяться до ЄРАУ.
На етапі створення та формування органів адвокатського самоврядування (зокрема, рад адвокатів регіонів, які було зареєстровано лише згодом і в різний час) тимчасово, до реєстрації та передачі ключів доступу радам адвокатів регіонів, функцію ведення ЄРАУ
було покладено на НААУ.
Електронні ключі доступу до адміністративної частини бази даних ЄРАУ ради адвокатів регіону отримали лише після затвердження їх положень та державної реєстрації.
Одночасно, на виконання п. 7.6. Порядку ведення ЄРАУ, до рад адвокатів регіонів було скеровано заяви та відповідні документи адвокатів про внесення відомостей про них до ЄРАУ, які надходили від адвокатів безпосередньо до НААУ.
Як відомо, до цього часу деякі ради адвокатів регіонів не здійснили обробку отриманих від НААУ даних та не внесли відомості про адвокатів (які були їм передані) до ЄРАУ, що є порушенням положень Закону та Порядку ведення ЄРАУ.
Звертаємо увагу адвокатів про існування в Україні Єдиного реєстру адвокатів України, що ведеться одночасно радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України і є доступним користувачам у відкритому доступі виключно на офіційному веб-сайті НААУ www.unba.org.ua.
При цьому, витяги з ЄРАУ надаються виключно радами адвокатів регіону та Радою адвокатів України, згідно форми єдиного зразка (додається), затвердженої рішеннями Ради адвокатів України №26 від 17.12.12р. та №149 від 01.06.13 р. Витяги, що не відповідають вказаній формі, — є виданими з порушенням Порядку та не можуть вважатись витягами з ЄРАУ для цілей, передбачених Законом.
Доводимо до відома адвокатів відомості про передачу радам адвокатів регіонів електронних ключів доступу до адміністративної частини бази ЄРАУ та списки заяв
адвокатів про внесення відомостей про них до ЄРАУ для подальшого опрацювання і внесення їх до Єдиного реєстру адвокатів України.
Тому, якщо адвокати подали заяви про включення відомостей про них до ЄРАУ, однак інформація про таких адвокатів в ЄРАУ відсутня, — це є не «збій» роботи ЄРАУ (як неправдиво поширюється інформація), а результат бездіяльності відповідних рад адвокатів регіонів, чи некоректної обробки та внесення відомостей ними, за що персональну
відповідальність несуть голови цих рад.


Голова
Національної асоціації адвокатів України,
Ради адвокатів України Л.П.Ізовітова

 

5409