З Днем Української Державності!

З Днем Української Державності!

28 липня цього року Україна вперше відзначає День української державності. Символічно це свято прив’язане до Дня хрещення Русі-України, яке відзначалося у цей день протягом багатьох років. 

Свято встановлено указом президента Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України. 

25 серпня він вніс законопроєкт, за яким це свято мало стати вихідним днем. 

31 травня 2022 року Верховна Рада підтримала цей законопроєкт: «за» проголосували 257 народних депутатів. Закон набрав чинності 9 червня цього року.

12 липня Кабмін затвердив перелік заходів з приводу святкування Дня державності. Вони мають традиційний для таких святкувань зміст і включають церемонію урочистого підняття Державного прапора, покладання квітів до пам’ятників та молебнів про Україну.

28 липня в Україні святкують День хрещення. Свято було встановлене в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі. Указ про це президент Віктор Ющенко підписав 5 липня 2008 року.

Ющенко постановив відзначати День хрещення щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Вважається, що у ці дні у 988 році відбулося масове хрещення мешканців Києва, а згодом інших міст держави.

777