Щиро вітаємо ветеранів з нагоди Дня пам’яті та примирення і 75-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Щиро вітаємо ветеранів з нагоди Дня пам’яті та примирення і 75-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 

 

 

 

 

Шановні ветерани, адвокати та колеги!

 

Рада адвокатів Харківської області щиро вітає вас із Днем пам’яті та примирення і Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні! 

Пам'ятний день 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини, в Україні встановлений указом Президента від 24 березня 2015 року. Таким чином, Україна почала нову традицію проведення 8 та 9 травня в європейському дусі пам'яті і примирення.

Відповідно до указу, метою святкування є гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму.

Друга світова війна стала найкривавішою і найжорстокішою в історії людства. Цей день присвячений пам'яті тих понад 80 млн осіб, чиє життя було обірване насильством світового масштабу.

Як відомо, 7 травня 1945 року було підписано Акт військової капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди в цей день у багатьох містах Європи і США були проведені багатолюдні святкування. Однак, на вимогу Кремля, 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом (00:43 9 травня за московським), в передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". За своєю суттю він підтвердив аналогічний документ, підписаний днем ​​раніше в Реймсі, і підтвердив час припинення вогню - 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

У листопаді 2004 року, рішенням 59 сесії Генеральної Асамблеї ООН, 8 і 9 травня були оголошені Днями пам'яті і примирення. У резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один або обидва ці дні - 8 і 9 травня, як День пам'яті всіх жертв Другої світової війни.

Асамблея також наголосила, що ця історична подія підготувала умову для створення Організації Об'єднаних Націй, покликаної позбавити прийдешні покоління лих війни і закликала держави-члени ООН об'єднати зусилля в боротьбі з новими викликами і загрозами і зробити все можливе, для врегулювання всіх суперечок мирними засобами відповідно до Статуту ООН і таким чином, щоб не наражати на подальшу загрозу міжнародний мир і безпеку. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.

Друга світова раз і назавжди змінила хід історії людства. Досягнута ціною життя десятків мільйонів людей у запеклих боях, неймовірним трудовим подвигом Славна Перемога навіки залишиться символом невмирущого народного героїзму, високого патріотизму і безмежної любові до рідної землі. Нехай і надалі ця визначна дата нагадує нам про те, що збереження миру є запорукою розбудови незалежної України.

Адвокатура Харківщини пишається Героями!

Назаров Олександр Максимович - командир взводу 369-й окремої розвідницької роти (294-я стрілкова дивізія, 52-я армія, 2-й Український фронт), старший сержант. Народився 24 серпня 1923 року в селі Велика Іня Мінусинського району Красноярського краю. Указом Президіума Верховного Собору СРСР від 13 вересня 1945 р. За образним виконанням бойових завдань командування на фронте борців з німецькими захопленнями і виявленими при цьому відбиттям і геройством Назарову присвячене зварювання Героя Советського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі. 
С 1945 року А.М.Назаров - жив у Харкові. У 1948 році закінчив юридичну школу, в 1954 році - Харківський юридичний інститут. Працюючи народним судом, замінивши начальне управління Міністерства юстиції Української ССР, багато років очолював юридичну консультацію Ленінського району Харькова. Капітан юстиції (1977). За багатолітній труд був нагороджений грамотой Президії ВР УРСР.
Помер 9 червня 2001 року. Похован у Харкові на міському цвинтарі номері 2. Орден Леніна (13.09.1944), двічі орденами 1-й ступеня (29.04.1944; 11.03.1985), медалями, в тому чистілі двома медалями «За відвагу» (14.10.1943 ; 16.12.1943).
 Меморіальна доска встановлена ​​на будівлі районної юридичної консультації в Харкові.

Григорій Зельманович Мац (1920—1977) - учасник ВВ, командир батареї 8-го відділення 7-й гвардійської повітряно-десантної дивізії Українського фронту, Герой Радянської гвардії старший лейтенант. Указом Президіума ВР СРСР з 17 травня 1944 року за мужність та героїзм, старшому лейтенанту Григорію Зельмановичу Мацу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Відзначений орденами Леніна, ВВ 2-й ступеня, медалями. Після війни М. Г. Мац - жив у місті Харків. У 1948 році закінчив Харківський юридичний інститут. Працював в юридичній консультації. 

737