До уваги адвокатів! Співробітники Служби судової охорони забезпечуватимуть пропуск до приміщень судів

До уваги адвокатів! Співробітники Служби судової охорони забезпечуватимуть пропуск до приміщень судів

 Вища рада правосуддя рішенням від 4 квітня 2019 року № 1051/0/15-19 затвердила Положення про Службу судової охорони .

Таким чином, попереднє Положення з аналогічною назвою втратило чинність.

Положення встановлює, що Служба судової охорони (Служба) є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах.

Служба підзвітна ВРП і підконтрольна ДСА. Вона складається з центрального органу управління (Центральний апарат) і територіальних підрозділів (територіальні управління) Служби.

Граничну чисельність центрального органу управління та територіальних підрозділів Служби затверджує ДСА.

Фінансування Служби здійснюється за рахунок коштів держбюджету.

Співробітники Служби підтримуватимуть громадський порядок у суді; припинятимуть прояви неповаги до суду; охоронятимуть приміщення суду, органів та установ системи правосуддя; виконуватимуть функції щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, а також забезпечуватимуть у суді безпеку учасників судового процесу.

Служба відповідно до покладених на неї завдань пропускатиме осіб до будинків (приміщень) судів, органів та установ системи правосуддя та на їх територію транспортних засобів; забезпечуватиме особисту безпеку суддів Вищого антикорупційного суду та членів їхніх сімей та збереження їхнього майна; у разі потреби за заявою судді Вищого антикорупційного суду забезпечуватиме цілодобову охорону судді та членів його сім'ї, а також тимчасове розміщення таких осіб у місцях, що гарантують їхню безпеку; за заявою судді Вищого антикорупційного суду забезпечуватиме цілодобову охорону особистого або службового житла судді.

Серед основних завдань Служби - запобігання, виявлення і припинення терористичних актів, злочинів терористичної спрямованості на відповідних об'єктах охорони; забезпечення криптографічного захисту інформації, яка є власністю держави, та інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої визначена законом.

Співробітники Служби мають право вимагати від осіб, які входять до приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, пред'явлення документа, що посвідчує особу; перевіряти в осіб, які входять до приміщень суду, документи, що посвідчують особу, та за наявності обґрунтованих підстав вважати, що перебування особи на об'єктах охорони створює загрозу безпеці суддів, працівників суду, об'єктів охорони, порушення громадського порядку, обмежувати допуск таких осіб до об'єктів охорони.

Також співробітники Служби мають право здійснювати поверхневу перевірку осіб шляхом їх візуального огляду та огляду їх речей, проведення по поверхні вбрання осіб спеціальним приладом або засобом, а також затримувати осіб, які незаконно проникли або намагаються незаконно проникнути на об'єкти охорони, перевіряти у них документи, що посвідчують особу, здійснювати особистий огляд затриманих та огляд їх речей і передавати їх правоохоронним органам.

2245