26 липня 2019 року об 11:00 у правовому клубі PRAVOKATOR відбудеться брифінг Про дотримання права затриманих на захист, неприпустимість перешкоджанню адвокатській діяльності

26 липня 2019 року об 11:00 у правовому клубі PRAVOKATOR відбудеться брифінг Про дотримання права затриманих на захист, неприпустимість перешкоджанню адвокатській діяльності

На виконання Меморандуму про взаємодію Ради адвокатів Харківської області та Регіонального центру надання БВПД у Луганській та Харківській областяхзапрошуємо небайдужих та зацікавлених адвокатів долучитись до обговорення

Координаційний центр з надання правової допомоги закликає Національну поліцію України вжити усіх вичерпних заходів, аби дотримати законне право на захист осіб, затриманих після спроби рейдерського захоплення аграрного підприємства у Валківському районі Харківській області, що стався 23 липня.

«До Валківського відділу доставлено 46 осіб, серед яких громадяни Росії та мешканці окупованих територій. Вирішується питання щодо їх затримання за ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Хід досудового розслідування перебуває на контролі керівництва Національної поліції України та ГУНП в Харківській області», – повідомляє відділ комунікації поліції Харківської області.

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківські областях було призначено 9 адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, які вважаються затриманими.

За повідомленням 5-ти адвокатів, з 22:30 24 липня по 00:14 25 липня вони не були допущені працівниками правоохоронних органів до затриманих осіб під час проведення слідчих дій. Таким чином, було порушено право на захист затриманих осіб.

Крім того, 46 громадян були фактично затримані 23 липня о 23:45. Проте повідомлення про їхнє затримання надійшло до Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях лише о 10:45 24 липня, через 11 годин після фактично затримання.

Нагадуємо, що повідомлення про затримання осіб повинно здійснюватися негайно після фактичного затримання. До першого допиту затриманій особі надається беззаперечне право на конфіденційну зустріч з адвокатом.

Звертаємося до Національної поліції України із відкритою заявою з тим, аби:

негайно вжити усіх вичерпних заходів з дотримання прав затриманих;
провести службову перевірку за фактом можливого порушення прав затриманих посадовими особами Валківського ВП ГУНП у Харківській області;
забезпечити вжиття до винних осіб відповідних заходів реагування, спрямованих на недопущення порушень права осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, на захист та отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
Про дотримання права затриманих на захист, неприпустимість перешкоджанню адвокатській діяльності йтиметься на брифінгу за участю директора Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях Анатолія Бородавки. Запрошені також адвокати, яких не допущено до затриманих осіб.

Брифінг відбудеться 26 липня 2019 року об 11:00 у правовому клубі PRAVOKATOR.Харків (м. Харків, проспект Науки, 77).

Довідково. Відповідно до ч.4 статті 213 Кримінального процесуального кодексу України уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов'язана негайно повідомити про це орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Пунктом 2 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, визначено, що суб’єкти подання інформації (органи поліції та інші органи, уповноважені здійснювати затримання) зобов’язані негайно після фактичного затримання особи повідомляти відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відомості про особу, яку було затримано.

Регіональний центр протягом години з моменту реєстрації такого повідомлення призначає адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманій особі. Призначений адвокат протягом години з моменту отримання доручення прибуває до такої особи для проведення з нею конфіденційного побачення.

Затримана особа має право на першу вимогу мати захисника і побачення з ним до першого допиту з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність спілкування, а також після першого допиту – мати такі побачення без обмеження їх кількості й тривалості.

1873