23.02.18 Співробітники поліції застосували до адвоката кайданки при наданні правової допомоги клієнту

23.02.18 Співробітники поліції застосували до адвоката кайданки при наданні правової допомоги клієнту

23 лютого 2018 року, близько 12 год. 45 хв., отримавши термінове повідомлення-виклик від клієнта з приводу протиправних дій співробітників Управління патрульної поліції м. Харкова, адвокат Адвокатського об'єднання «Адвокатська фірма «Мороз і Партнери» — Кубай Ю.М. — прибув за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 23 з метою надання правничої допомоги при вирішенні конфліктної ситуації.
При виїзді на місце з’ясувалося, що співробітники патрульної поліції затримали автомобіль під керуванням Народного артиста України, повідомивши останньому про перебування зазначеного транспортного засобу у розшуку та накладений на нього арешт, у зв'язку з чим автомобіль підлягає вилученню та передачі на штраф майданчик на зберігання.

Вислухавши клієнта та критично оцінивши ситуацію, адвокат Кубай Ю.М. представився, пред’явив посвідчення та попросив назвати причини зупинки і затримання транспортного засобу.
Згідно отриманих від поліцейських пояснень, підставою для затримання та вилучення автомобілю є наявність виконавчого провадження щодо стягнення заборгованості зі сплати комунальних послуг дружиною водія. У якості доказу існування рішення державного виконавця про розшук та арешт майна боржника поліцейські назвали лише номер виконавчого провадження.
Розуміючи протиправний характер дій правоохоронців, адвокат Кубай Ю.М. заявив клопотання про ознайомлення з постановою про розшук та арешт майна, або ухвалою суду із зазначеного питання, або іншим процесуальним документом відповідної уповноваженої особи, чим викликав обурення у поліцейських, які, свідомо ігноруючи всі запитання та клопотання адвоката, керували діями водія викликаного евакуатора.
Крім того, зазначені поліцейські відмовилися прийняти заяву від адвоката про вчинення злочину, пов’язаного із незаконним позбавленням майна особи, а також викликати на місце події слідчо-оперативну групу, мотивуючи свої рішення відсутністю повноважень з цього приводу.
Вочевидь втомившись від слів адвоката, поліцейські наказали йому залишити місце події та, застосовуючи фізичну силу, грубо відтіснили його на кілька метрів від клієнта, позбавивши можливості спілкування між собою.

В результаті зазначених дій правоохоронців на проїжджій частині дороги залишився портфель адвоката. Після спроб адвоката повернути свій портфель та наблизитися до клієнта, поліцейські звинуватили його у злісній непокорі законним вимогам співробітника поліції та застосували спецзасіб кайданки, надягнувши їх на кисті рук, заведені за спину.

О 13 год. 05 хв. повідомивши про адміністративне затримання, адвокату Кубай Ю.М. вибірково зачитали на російській мові його права та із закованими назад руками закинули його на задній диван службового автомобіля патрульної поліції.
На всі заяви та клопотання, у т.ч. щодо роз’яснення прав на державній мові, виклику адвоката для отримання правової допомоги, складання протоколу адміністративного затримання у поліцейських була одна відповідь: «все у райвідділку».
Також поліцейські залишили поза увагою скарги адвоката Кубай Ю.М. на занадто щільно застебнуті кайданки, які перекрили нормальний кровообіг в судинах, відмовили у знятті кайданок, їх послабленні або переведенні у положення «руки спереду». Більш того, маючи намір заподіяти адвокату, який був одягнений у теплий зимовий одяг, якнайбільше страждань, поліцейський завів двигун службового автомобіля та ввімкнув на повну потужність обігрів, а сам залишив салон авто.

Саме в такому положенні адвоката Кубай Ю.М. побачили представники Комітет Захисту та Рада адвокатів Харківської області.
Жодні доводи прибулих представників адвокатської спільноти щодо незаконності та неприпустимості дій відносно адвоката Кубай Ю.М. поліцейських не переконали, оскільки вони відмовилися складати на місці протокол затримання, зняти або послабити кайданки — бо не минуло 2-х годин з моменту їхнього застосування, виключити обігрів салону автомобіля. Крім того, поліцейські повідомили, що портфель із документами, пов’язаними із здійсненням адвокатом Кубай Ю.М. своєї професійної діяльності, знаходиться у багажнику службового автомобіля, тобто поліцейські підтвердили факт вилучення матеріалів, пов’язаних із адвокатською таємницею, без складання будь-яких процесуальних документів.
Після відмови поліцейських у поліпшенні умов перебування в салоні патрульного автомобіля затриманого адвоката Кубай Ю.М., стан здоров'я останнього погіршився, внаслідок чого йому була викликана карета швидкої медичної допомоги.
Лише після прибуття медиків патрульний поліцейський дозволив затриманому адвокату Кубай Ю.М. залишити салон службового автомобіля та зняв із нього кайданки, які застосовувалися протягом 45 хвилин. Після надання первинної медичної допомоги, адвокату Кубай Ю.М. була запропонована госпіталізація, на що той погодився та був доставлений у медичний заклад.
Співробітники патрульної поліції, які застосували до адвоката Кубай Ю.М. фізичну силу та спецзасіб кайданки, відносно нього ані протоколу адміністративного затримання, ані протоколу (постанови) про вчинення ним адміністративного правопорушення не склали.
На місце події була викликана слідчо-оперативна група Шевченківського РВ ГУНП м. Харкова, якій надані відповідні матеріали та пояснення для вирішення питання щодо реєстрації в ЄРДР кримінального провадження відносно патрульних поліцейських.

4357